EET pokladny: Jaké jsou možnosti a která se hodí pro váš obchod?

EET neboli elektronická evidence tržeb, se postupně rozšiřuje na většinu oborů. To klade nároky i na technická zařízení, kterými provozovny musí disponovat. Logicky však nebude jedno zařízení vhodné pro všechny, jak s ohledem na odlišnou potřebu komplexnosti, mobily a nákladů. Jaké možnost pokladen pro elektronickou evidenci tržeb existují, a která se může hodit třeba vám?

Dotykové pokladny

Dotyková EET pokladna má, jak už název napovídá, dotykovou obrazovku, včetně integrované tiskárny účtenek. Obvykle jde o kompaktní zařízení ve formátu vše v jednom, obsahující výše zmíněné a k tomu i zákaznický display. Vhodné jsou pro kadeřnice, řemeslníky a obecně malých a středních provozoven.

Tlačítkové pokladny

Dotykové ovládání nemusí vyhovovat všem, navíc je náchylnější na poškození než u klasických tlačítek. Buď tedy můžete použít ochranné pouzdro, nebo sáhnout po tlačítkové EET pokladně. Nevýhodou je obvykle menší displej a absence SIM, tedy budete potřebovat kabel nebo WiFi připojení, což v terénu může být problematické.

Mobilní řešení EET

Pokud pracujete v terénu, případně chcete snížit pořizovací náklady, můžete volit kompaktnější, mobilní řešení. Zákon vám totiž neukládá povinnost pořizovat EET pokladnu, můžete si tak vystačit i s mobilem a samostatnou tiskárnou účtenek. Můžete využít jak moduly účetních systémů, tak i samostatnou aplikaci. Drobní podnikatelé, provozy s minimem tržeb v hotovosti, nebo řemeslníci vyžadující odolné a mobilní zařízení jsou cílovou skupinou tohoto typu.

Stolní řešení a pokladní systémy

Pro nejrušnější provozy budete potřebovat rychlé řešení, s dlouhou životností tiskové hlavy a odolností řezačky. Stolní a pokladní systémy jsou také komplexnější. Mohou se skládat kromě již zmíněných věcí, také z pokladní zásuvky, čtečky kódů či platebního terminálu. Současně taky umožňují více profilů. Pokud máte velký obchod, případně kavárnu, vybírejte tady.